• Dioptrijski okviri, sunčane naočale i kontaktne leće
  • Očni pregledi i specijalistički oftalmološki pregledi

Muški hormoni za ženske suze

Za poremećenu produkciju suza odgovorna je, među ostalim, snižena razina muških spolnih hormona

SINDROM SUHOG OKA

Tijekom vremena (čitaj starenjem) ženske suze postaju istinski raritet. U menopauzi, kada većina organskih sustava trpi zbog pada razine ženskih spolnih hormona, suzni je aparat pod stresom upravo zbog manjka muških spolnih hormona! I dok je nekima veza ženskih suza i muških spolnih hormona sama po sebi razumljiva (jači spol - slabiji spol), liječnici priznaju da im baš nisu jasni složeni mehanizmi koje taj kuriozitet uključuje (oni uvijek traže razlog više).

Naime, u trenutku kad su se žene i njihovi liječnici pomirili s činjenicom da je suho oko sastavni dio fiziologije starenja, a za što je okrivljen manjak spolnih hormona, ispitivanja su pokazala da HNL pogoršava tu neugodnu pojavu. Čini se da ni menopauza sama po sebi, ni manjak estrogena i progesterona nemaju presudnu ulogu u poremećenoj produkciji suza nego da je za to odgovorna snižena razina muških spolnih hormona (žene su to i očekivale). Tijekom klimakterija, naime, ne prestaje samo produkcija ženskih nego i muških spolnih hormona, normalno prisutnih u tijelu žene u reproduktivnoj dobi.

Produkcija suza s godinama se smanjuje i zbog rastućih upalnih, stresnih poremećaja kojima je izložen suzni aparat, pa je i rizik od suhog oka sve veći, osobito među populacijom starijom od 55 godina. Ipak, bode u oči podatak da je dva do tri puta učestaliji u žena. Istraživanja su pokazala da kod niske razine muških spolnih hormona u suznu žlijezdu migrira mnoštvo imunološki kompetentnih stanica čiji broj znatno pada čim se snizi razina hormona. Naime, muški spolni hormoni koče, iako ne u cijelosti, imunološku i upalnu reakciju u organizmu. Spoznaja o toj složenoj ulozi androgenih hormona u suznom aparatu mogla bi pomoći u rasvjetljavanju tajanstvene prirode Sjżgrenove bolesti, autoimunog poremećaja koji osim suznih žlijezda zahvaća sve slinovnice te mukozne žlijezde nosne sluzice. U tu svrhu u laboratorijima se ispituje lokalno nanošenje pripravaka androgenih hormona, a prvi rezultati su ohrabrujući.

Povećan rizik od razvoja sindroma suhog oka imaju sve žene u razdoblju klimakterija, uključujući i one koje u hormonalnoj nadomjesnoj terapiji uzimaju samo estrogene. Posebno su rizična skupina žene podvrgnute kemoterapiji, zračenju te bolesnice koje pate od imunoloških poremećaja.

Kako prepoznati?

Ako se pitate sliči li glavobolji, onda postoji velika vjerojatnost da se ubrajate u one sretnice koje ne boluju od spomenutog poremećaja. Simptomi su izrazito neugodni i uporni, a očituju se neprestanim osjećajem prisutnosti stranog tijela u oku, peckanjem i bolnim svrbežom, osjećajem da vjeđe na suho prelaze preko rožnice, iritacijom, crvenilom i prolaznim poremećajima oštrine vida. Odmakom dana smetnje su sve izraženije.

Smetnje tipične za sindrom suhog oka popratna su pojava mnogih drugih očnih bolesti, što objašnjava činjenicu da neke žene već zaborave na klimakterij dok im se postavi prava dijagnoza.

Put do prave dijagnoze - Postoji li deficit u produkciji suza, najjednostavnijim se čini izmjeriti ga. Upravo se to i radi testom po Schirmeru. Međutim, suze nisu samo slana tekućina. Osim lipidnog, vodenog i mukoznog sloja, sadrže mnoštvo antitijela koja pomažu u obrani oka od infekcije. Budući da je riječ o složenoj ulozi slojevite zaštitne barijere na površini rožnice, potrebna je sveobuhvatnija i preciznija dijagnostika. Od ključne važnosti su anamnestički podaci i pregled oka pod biomikroskopom. Pri pregledu oftalmolog će se poslužiti metodom bojanja suznog filma radi uočavanja trenutka nastanka defekta suznog filma na rožnici.

Liječenje?

Prilično skupo (!) uzme li se u obzir duljina liječenja i strpljenje koje ćete pritom uložiti, oboje u neizvjesnim količinama. Lokalno nanošenje umjetnih suza (po mogućnosti bez konzervansa kako se na nj ne bi razvila alergija) u većini slučajeva može ublažiti tegobe, ali ne liječi bolest jer ne uklanja njezin osnovni uzrok. Zbog uloge suza u obrani od infekcije priča sliči uporabi nadomjestka za majčino mlijeko, s obzirom na to da se ne mogu sintetizirati specifična antitijela koja suze sadržavaju. Stoga se često u terapiju moraju uključiti i antibiotske pa i steroidne kapi koje dugoročno gledano izazivaju nuspojave, ali moraju se koristiti za potiskivanje upalne reakcije. Vlažeći površinu rožnice, umjetne suze normaliziraju ravnotežu elektrolita pa se oko minimalno iritira. Međutim, to ni izdaleka ne rješava problem. Osim medikamentoznog liječenja, treba izbjegavati suhi sobni zrak, jaku toplinu koja ubrzava hlapljenje suza, sušilo za kosu, zadimljene prostorije, vjetrovito vrijeme, agresivnu šminku itd. Što se tiče prehrane, podrazumijeva se odgovarajuća hidracija organizma, a rezultati nekih preliminarnih istraživanja pokazali su da učestalije konzumiranje masnije ribe, poput tune i lososa, pomaže ublažavanju simptoma!(?) O mehaničkom zatvaranju odvodnih suznih kanalića ili kirurškom zatvaranju vjeđa odlučuje oftalmolog u krajnje bizarnim slučajevima patološkog razvoja bolesti.

Dodatni čimbenici rizika

Meke kontaktne leće - mogu pogoršati smetnje jer u oku djeluju poput spužve za vodu.

LASIK, kirurški zahvat kojim se ispravlja refrakcija oka - pretpostavlja se da slojeviti rez rožnice oštećuje završetke živčanih vlakana čiji je integritet bitan za fiziologiju rožnice i oka u cjelini.

Uporaba antihipertenziva, diuretika, kardiovaskularnih lijekova i psihofarmaka (uključivo antidepresiva), antihistaminika i lijekova protiv hipertrofije prostate također mogu pogoršati tegobe.

Ugroženost vida?

Kod suhog je oka suzni film nejednakomjerno raspoređen po rožnici pa se svjetlost ne može uvijek lomiti na pravilan način. Zbog toga se javljaju izobličenja i zamagljene slike. Naravno, potencijalna infekcija može uzrokovati oštećenja većih razmjera.

SINDROM SUZNOG OKA

Enigma ženskih suza ne završava pričom o suhom oku. Kod žena u klimakteriju javlja se i sindrom pojačana suzenja oka. Nerijetko se kod istih izmjenjuju razdoblja jednoga i drugog sindroma! Riječ je o paradoksalno povećanoj produkciji suza. Uzrokuju je isti čimbenici koji su odgovorni za nastanak sindroma suhog oka i samo na prvi pogled djeluje nelogično. Objašnjava se činjenicom da iritirano suho oko, tj. rožnica preko svojih završnih živčanih ogranaka, u suznu žlijezdu šalje poruke za pojačano lučenje suza kako bi se isplahnulo oko. Taj odgovor ekvivalentan je onom na prisutnost stranog tijela u oku. Sindrom pojačana suzenja oka učestaliji je u slučajevima u kojima je hlapljenje suza s površine rožnice patološki ubrzano.

SVJETLOPLAHOST

Svjetloplahost (fotofobija) nastavlja slijed naizgled paradoksalnih pojava vezanih uz ženske suze i predstavlja jedan od najučestalijih očnih nelagoda kod žena u klimakteriju. Podrazumijeva netoleranciju oka na svjetlost. Također je inicira mikrooštećenje površine rožnice koja tada putem svojih živčanih ogranaka šalje pojačane impulse prema stražnjem segmentu oka. Ne treba smetnuti s uma da neki medikamenti uzrokuju fotofobiju ometanjem normalna rada mišića koji regulira otvor zjenice, koja tada propušta velike količine svjetla (amfetamini, antihistaminici, kanabis i kokain, atropin, skopolamin, strihnin itd.). Svjetloplahost može biti i prvi znak mnogo ozbiljnijih poremećaja (meningitis, moždani udar, epi-napad) koji prelaze okvire popratnih pojava u klimakteriju.

Opće smjernice

  • Tegobe vezane uz produkciju suza u klimakteriju povezane su s povećanim rizikom od infekcije oka koja može ugroziti vid.
  • Liječenje suhog oka skupo je, nedostatno i mnogi pacijenti ne nalaze zadovoljavajuće olakšanje današnjom medikamentoznom terapijom.
  • Sindrom suhog oka jedan je od vodećih razloga posjeta oftalmološkoj ambulanti.
  • Izbjegavajte jaču izloženost suncu i nosite sunčane naočale.
  • Pri radu s kemikalijama i alatom nosite zaštitne naočale.
  • Kontrolirajte vid svake dvije godine ako nosite naočale, tj. svakih pet godina ako ih ne nosite.
  • Izbjegavajte nekontrolirano korištenje kapi za oči. 
  • Oslobađa li vas nagomilana stresa, slobodno zaplačite!

Autor: mr. sc. Vesna Augustinović, dr. med., spec. oftalmolog, ravnateljica Očne poliklinike Salmoiraghi & Vigano

Test lijevi banner 1 Test lijevi banner 2 Test lijevi banner 3 Test lijevi banner 4

Proizvod (Kom: ) je dodan u košaricu.