• Dioptrijski okviri, sunčane naočale i kontaktne leće
  • Očni pregledi i specijalistički oftalmološki pregledi

Siva mrena

Što je siva mrena?

Siva mrena ili katarakta je zamućenje koje se postepeno razvija u očnoj leći ili njezinoj ovojnici, a varira od diskretnog zamagljenja do potpune nepropusnosti za svjetlo. Naziv dolazi od latinske riječi cataracta što znači vodopad jer je zjenično područje u mreni bijelo kao vodopad.

Kakva je uloga leće u oku?

Prirodno je zdrava leća prozirna, bikonveksnog oblika, propuöta i lomi svjetlost na putu prema mreûnici i sudjeluje u akomodaciji zajedno s paučinastim zonulama koje je vežu za cilijarni mišić. Akomodacija je refleksna aktivnost kojom se oko prilagođava da bliske predmete vidimo jasno. Starenjem, počevši od 40-45-te godine, leća gubi elastičnost kapsule čime slabi sposobnost prelamanja zraka koje dolaze s bliskih predmeta pa akomodacija nestaje. Čitanje je zbog toga otežano bez dodatne korekcije. To je doba dobne dalekovidnosti ili presbiopije.

Zašto nastaje mrena?

Brojni su uzroci pokretači promjena u leći koji dovode do gubitka njezine prozirnosti, ali u 90% slučajeva mrena nastaje kao posljedica starenja, obično iza 60-te godine života. Za takozvanu je staračku ili senilnu mrenu karakteristično početno zamućenje, bubrenje leće, a potom slijedi potpuni gubitak prozirnosti, pa je vid sveden na osjet svjetla. U ranim je fazama zbog bubrenja povećana jakost leće što simulira privremenu kratkovidnost (osamdesetogodišnjak vidi čitati na blizinu bez naočala!), a zbog gradacije zamućenosti može se smanjiti sposobnost percepcije boja.

Za razliku od staračke, prirođena je mrena genetski uvjetovana: nasljeđuje se predispozicija za razvoj mrene u mlađoj životnoj dobi ili se dijete rađa s urođenim zamućenjem leće različitog intenziteta i oblika. Ova je potonja obično stacionarna tj. zamućenje ne napreduje progresivno tjekom života kao kod staračke mrene, već se do pozne životne dobi zadržava intenzitet kakav je bio u trenutku rođenja. U sklopu nekih sindroma (npr. Down) katarakta kod novorođenčadi može upućivati na postojanje ozbiljnijih oštećenja na drugim organskim sustavima, pa se ova djeca tretiraju kao potencijalno rizična skupina.

Sekundarne su mrene nastale kao posljedica drugih bolesti ili dugotrajne upotrebe lijekova, a to se najčešće odnosi na šećernu bolest i dugotrano uzmanje lijekova iz skupine steroida (npr kod kroničnih reumatskih bolesti).

Postraumatske mrene nastaju kao posljedica mehaničkog djelovanja na leću, električnog udara, rentgenskog ili infracrvenog zračenja i od posebnog je značenja u medicini rada.

Koji su simptomi mrene?

Pacijent uočava gubitak centralne vidne oštrine, kontrastne osjetljivosti te raspoznavanje boja (naročito plave). Zablještenje i pojava "aureole" oko svjetiljki tijekom vožnje noću mogu biti prvi znaci početnih zamućenja u leći, jer se noću zjenica proširi, otkrije leću, a svjetlo nepravilnije lomi o mnoštvo prašinastih zamućenja u njezinoj strukturi. U ranijem stadiju bolesti, jače osvjetljenje i naočale mogu uspješno nadvladati problem, ali jedino trajno rješenje jest operacija. Zamagljen vid, blijeđe boje, lošiji vid noću, dvoslike i učestala potreba za promjenom naočala ili leća mogu biti znakovi nekih drugih bolesti, pa je ovu dijagnostiku potrebno prepustiti specijalisti za očne bolesti. 

Kada se i kako operira mrena?

Jedini način liječenja katarakte je kirurški. Usprkos brojnim istraživanjima do sada nije pronađen niti jedan pouzdan vid prevencije katarakte ili njenog medikamentoznog liječenja.

Mrena se može operirati odmah kada počne smetati u svakodnevnom životu. Operacijom tzv. ultrazvučnom fakoemulzifikacijom operater napravi mali rez sa strane rožnice, umetne sondu kroz koju se emitiraju ultrazvučni valovi koji omekšavaju zamućenu jezgru leće koja se drugim sustavom cjevčica usisava i odstranjuje iz oka. U tijeku operacije pacijent je udobno smješten i leži na leđima. Lice se prekriva sterilnom folijom za jednokratnu uporabu, a poseban instrument drži vjeđe otvorene. Operacija katarakte obično traje 8-15 minuta, a pacijent odlazi kući nakon sat-dva boravka u medicinskoj ustanovi.

Odstranjena se leća u većini slučajeva zamjeni umjetnom lećom od specijalne plastične supstance koja ne zahtjeva nikakvu brigu i postaje trajni dio oka. Neki pacijenti ne mogu imati umjetnu leću zbog problema nastalih tijekom operacije ili nekih bolesti oka, pa je za njih opcija aplikacija kontaktne leće koju moraju posebno održavati. 

Operacija mrene spada u najčešće ali i najuspješnije zahvate na ljudskom tijelu općenito i postala je rutinska procedura modernih očnih klinika. Usprkos toga ova tehnologija zahtjeva izvrsnog poznavaoca ove procedure, vrhunsku sinhronizaciju ruku i nogu operatera te sposobnost individualnog pristupa pojedinim slučaju.

Problemi nakon kirurškog zahvata se rijetko javljaju i uključuju infekciju, krvarenje, gubitak vida ili svjetlosne bljeskove. U postoperativnom tijeku ne preporučuje se saginjati i nositi teške predmete, te grubo manipulirati po operiranom oku za vrijeme obavljanja osobne higijene, ali to ne znači da se vrlo brzo ne može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Katarakta kod djece

Za razliku od odraslih, rano je otkrivanje mrene i njezino što brže uklanjanje od presudne važnosti za normalan razvoj vida kod djece. Razvoj vida sa svim kvalitetama najdinamičniji je do 4-te godine ûivota, a stupanj trajne slabovidnosti je utoliko manji, ukoliko je operacija izvedena na vrijeme. Mnogo se zna danas o razvoju dječjeg oka pa postoje posebne intraokularne leće prilagođene dječjem uzrastu gdje se uzima u obzir potencijal razvoja kasnijih refrakcijskih promjena tjekom rasta i razvoja djeteta. Poslije operacije potrebno je provoditi vježbe za poboljšanje centralne vidne oštrine, učvrščivanje fiksacije te rehabilitaciju binokulskog vida. Vježbe se provode pod nadzorom specijalista ortoptičara.

Autor: mr. sc. Vesna AugustinoviÊ, dr. med., spec. oftalmolog, ravnateljica OËne poliklinike Salmoiraghi & Vigano

Test lijevi banner 1 Test lijevi banner 2 Test lijevi banner 3 Test lijevi banner 4

Proizvod (Kom: ) je dodan u košaricu.