• Dioptrijski okviri, sunčane naočale i kontaktne leće
  • Očni pregledi i specijalistički oftalmološki pregledi

Vrste naočala

Najčešće su u upotrebi korecijske (dioptrijske) i sunčane. Rijeđe ćemo se susresti s naočalama specifične i strogo ciljane namjene pa će ovdje biti spomenute samo u kratkim crtama.

Sunčane naočale spadaju u red zaštitnih naočala koje prvenstveno imaju zadatak zaštititi oko od prejakog sunčevog bljeska. Okvir takvih naočala prvenstveno je modernog dizajna i načinjen od laganih materijala. Zaštitne leće najčešće su organskog karaktera jednostavne funkcije zaštite od bljeska i osim UV-filtera imaju još samo obojenost kao kriterij prigušenja svjetlosti.

Postoje i modeli koji imaju klasičniji dizajn za nošenje kroz neki duži vremenski period pa su oni načinjeni od jačih i postojanijih materijala otpornijih na habanje od modernih. Kod njih su zaštitne leće napravljene u standardno dokazanim fiziološkim bojama koje prvenstveno imaju funkciju zaštite oka pa takve naočale mogu bez rizika nositi svi.

Sunčane su naočale općenito gledano sklone čestom mijenjanju dizajnerskih trendova i najčešće nisu pogodne da se u njih ugrađuju korektivne obojene leće. Za takvu namjenu skloniji su klasičniji modeli koji svojom baznom zakrivljenošću okulara prate baznu zakrivljenost naočalne leće.

Korekcijske naočale podliježu standardiziranom nivou izrade uz dizajnerske zahvate. Služe za korekciju svih vrsta refrakcijskih pogrešaka.

Njihova izrada mora prvenstveno biti strogo funkcionalna.

Autor: Siniša Brnad, optičar - Salmoiraghi&Vigano optika

Test lijevi banner 1 Test lijevi banner 2 Test lijevi banner 3 Test lijevi banner 4

Proizvod (Kom: ) je dodan u košaricu.