• Dioptrijski okviri, sunčane naočale i kontaktne leće
  • Očni pregledi i specijalistički oftalmološki pregledi

Rukovanje lećama

Tijekom korištenja kontaktnih leća vrlo je značajna osobna higijena. Prije stavljanja leća na oči uvijek dobro operite i obrišite ruke. Ukoliko stavljate leće u oči iznad umivaonika, ne zaboravite začepiti odvod. Nokti moraju biti kratki i čisti kako ne bi oštetili leće ili oči. Za rukovanje i čišćenje leća koristite se jagodicama prstiju, a ne noktima.

Postavljanje mekih kontaktnih leća

Kako biste izbjegli zamjenu leća uvijek započnite postupak s istom lećom (desnom). Prije stavljanja leće uvjerite se da nije okrenuta naopako jer bi to moglo uzrokovati slabiji vid i nelagodu tijekom nošenja. Izvadite leću iz spremnika. Po potrebi i želji isperite je svježom otopinom za ispiranje. Provjerite je li čista, bez naslaga i ravnomjerno vlažna. Stavite leću na jagodicu kažiprsta desne ruke, a srednjim prstom iste ruke povucite donju vjeđu desnog oka.

Srednjim prstom lijeve ruke povucite gornju vjeđu desnog oka. Vjeđu morate uhvatiti blizu trepavica kako biste bili sigurni da nećete prerano trepnuti.

Gledajte ravno u svoje oko u ogledalu i smjestite leću izravno na šarenicu oka. Pažljivo pustite vjeđu i trepnite. Otvorite oko i provjerite je li leća na pravom mjestu. Vaš vid mora biti bistar, a udobnost zadovoljavajuća. Ako osjećate neugodu, možda se na leći nalaze čestice prašine. U tom slučaju skinite leću, isperite je i ponovo stavite u oko. Za lijevo oko postupite na isti način, uz promjenu strana ruku.

Skidanje mekih kontaktnih leća

  • Povucite gornju i donju vjeđu kao što je opisano u prethodnom postupku.
  • Pažljivo uhvatite leću pomoću kažiprsta i palca.
  • Očistite, isperite, dezinficirajte i čuvajte leće preko noći prema naputcima liječnika. Leće trebate skinuti prije uklanjanja šminke.

Postavljanje polutvrdih kontaktnih leća

Izvadite leću iz spremnika. Po potrebi i želji, isperite je svježom otopinom za ispiranje. Provjerite je li leća čista, bez naslaga i ravnomjerno vlažna. Stavite leću na jagodicu kažiprsta desne ruke. Srednjim prstom iste ruke povucite donju vjeđu desnog oka. Srednjim prstom lijeve ruke povucite gornju vjeđu desnog oka. Vjeđu morate uhvatiti blizu trepavica kako biste bili sigurni da nećete trepnuti prerano. Gledajte ravno u svoje oko u ogledalu, te smjestite leću izravno na šarenicu oka. Pažljivo pustite vjeđe i trepnite. Otvorite oko i provjerite da li je leća na pravom mjestu. Vaš vid mora biti bistar, a udobnost zadovoljavajuća. Ako osjećate nelagodu, možda se na leći nalazi čestica prašine. U tom slučaju leću treba skinuti, isprati i ponovo staviti u oko. Ukoliko vid nije bistar, možda leća nije centrirana, već se pomakla na bjeloočnicu. U tom slučaju zatvorite oko, te preko vjeđe jagodicom kažiprsta masirajte leću prema središtu oka.

Za lijevo oko postupite na isti način, uz promjenu strana ruku.

Skidanje polutvrdih kontaktnih leća

Pripremite sve što je potrebno za njegu leća nakon skidanja: tekućinu za čišćenje, tekućinu za ispiranje, posudicu. Stavite ručnik ili dlan lijeve ruke ispod oka, kako biste uhvatili leću.

Desnim kažiprstom povucite vanjski kut (između gornje i donje vjeđe) desnog oka, prema van i gore. Cijelo vrijeme držite oko otvoreno (ne žmirite). Žustro trepnite. Leća će iskočiti van, na Vaš dlan ili ručnik.

Autor: Siniša Brnad, optičar - Salmoiraghi&Vigano optika

Test lijevi banner 1 Test lijevi banner 2 Test lijevi banner 3 Test lijevi banner 4

Proizvod (Kom: ) je dodan u košaricu.