• Dioptrijski okviri, sunčane naočale i kontaktne leće
  • Očni pregledi i specijalistički oftalmološki pregledi

Tekućina za održavanje kontaktnih leća

Tekućine za održavanje dobre forme leća koje upotrebljavamo važan su segment svakodnevnog druženja.

Razlikujemo tekućine za pranje ( detergenti), onu za čuvanje, za ispiranje i za ovlaživanje.

Detergenti su tip tekućina kojima čistimo svakodnevne naslage proteina i lipida te ostalih nečistoća koje se ili izlučuju kroz suze ili su na leću dospjele iz okoline u kojoj boravimo. Zbog činjenice da neke supstance detergenata imaju blaga abrazivna svojstva, u kemijskom smislu, tako i rukovanje njima treba biti pažljivo da ne bi nesmotrenošću oštetili površinu leće. Detergenti imaju različite sastave za tvrde, odnosno polutvrde leće i meke leće ( kod firme Soleko tu je detergente R za tvrde i polutvrde, Detergente M za meke; kod tvrtke AMO tu je linija Total Care, itd).

Preporuka je da se detergenti koriste nakon svakog nošenja leća strogo u skladu s uputstvima na pakiranju i prema roku trajanja.

Tekućine za dezinfekciju, popularno zvane tekućine za čuvanje, koriste se za neutralizaciju štetnih tvari na lećama čuvajući površinu leće od razvoja naslaga istih. Upotrebljavaju se nakon djelovanja detergenta ispranog fiziološkom otopinom tako da u posudicu za leće ulijemo tekućinu da prekrije leću i ostavimo da djeluje nekoliko sati ili preko noći. Prije svakog stavljanja tako tretirane leće u oko potrebno je leću prethodno isprati fizološkom otopinom. Tekućine u prodaji mogu doći pod raznim trgovačkim imenima no bitno je da postoje one za čuvanje tvrdih (Disinfettante R od Soleka, linija Total Care od AMO) i mekih (Disinfettante M od Soleka, Oxysept od AMO u kompletu s tableticama za deproteinizaciju) leća. Meke kontaktne leće su po ovom pitanju dezinfekcije osjetljivije pa je kod njih poželjno svakih petnaestak dana primijeniti tretman s tabletama za deproteinizaciju radi njihove upijajuće strukture.

Kod zamjenskih mekih kontaktnih leća popularne su tekućine sve u jedan (Complette, Opti Free) koje djeluju na principu dezinfekcijskih tekućina, znači u njih se polažu leće nakon nošenja i tekućina se baca. I kod njih vrijedi pravilo da je poželjno isprati leće fiziološkom otopinom (Salina) radi odstranjivanja ostataka sad već onečišćene tekućine.

Tekućine za ovlaživanje, umjetne suze, koriste se u uvjetima za oko nepogodne radne okoline, dakle pri jačoj prisutnosti prašine, dima, klima uređaja i sl. Oko s kontaktnom lećom tretiramo tako da ukapamo u svako oko po dvije kapi neke od takvih tekućina (Umettanteod Soleka, Refresh contats, i sl.) i tegobe su smanjene. Ovakve tekućine mogu upotrebljavati i svi oni koji ne nose kontaktne leće.

Autor: Siniša Brnad, optičar - Salmoiraghi&Vigano optika

Test lijevi banner 1 Test lijevi banner 2 Test lijevi banner 3 Test lijevi banner 4

Proizvod (Kom: ) je dodan u košaricu.